SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Gymmet och vår utrustning
 
Allmänt

KABK håller till i källaren på Brogårdshallen som ligger nästan mitt i centrum. KABK har inte det största gymmet i staden men det är välfyllt till bredden med massvis av hantlar och stänger och ganska mycket maskiner. KABK är inte något fancy pancy gym utan på KABK tränar vi som tycker om att ta i och vet att det som bygger är hantlar och stänger i grunden.

KABK har hantlar från 1-60 kg samt även ett par 80 kilos hantlar. Det finns många skivstänger av internationell modell samt även skolstänger mellan 10-40 kilo. Ett ganska stort utbud av maskiner finns såsom benpress, hack-lift, benspark, lårcurl, roddmaskin, latsdrag, kryssmaskin, multistation, chinsstång/power-rack, bröstpress, axelmaskin, vadpress m.m.

KABK profilerar sig mer som ett hardcore gym snarare än ett wellness gym.

KABK har idagsläget ca 140 medlemmar i alla åldrar och kön och då vi inte håller till i den största lokalen har vi en väldigt familjär stämning där många av oss har tränat där i ganska många år så det är lite som alla känner alla.

KABK är helt emot doping och samarbetar med Vintergatans Vårdcentral (Legevissiten) samt RF vid misstanke om doping. Vid nekande från någon tränande som styrelsen misstänker dopa sig medföljer automatisk avstängning. Vill någon atlet tävla för KABK är dopingtest ett krav från KABK för att vi ska kunna ställa oss bakom atleten och sponsra denne.

KABK har de senaste åren valt att fräscha upp lokalerna. . Styrelsen försöker ständigt att rusta upp gymmet och har bytt nästan hela maskinparken samt även hantilarna mm.

KABK:s ordningsstadgar finns uppsatta på gymmet.

För att få träna på KABK måste man ha fyllt 16 år eller träna i målsmans sällskap.

KABK är inte bemannat utan inpassering sker med en tagg som skaffas på Kristinehamns kommun. Det är inte tillåtet att ta med sig andra in på gymmet med sin tagg och på så vis låta dem träna gratis. 1 gång får man provträna på gymmet därefter måste ett gymkort införskaffas annars riskerar man att få lämna gymmet om man så är mitt inne i sitt träningspass. Har någon annan medlem misstanke om att någon olovligen tränar på gymmet har också de rätt att avvisa personen.

Historia

Tyngdlyftningssporten har djupa rötter ibland idrottsutövarna i Kristinehamn. I slutet av 1800-talet började ett flertal ungdomar i staden ägna sig åt viktlyftning och år 1902 var man färdig att bilda den första sammanslutningen av atleter. Träningen ägde rum i en vedbod, där det många gånger om vintern snöade in och klubbens 65-klios kulstång satt ordentligt fastfrusen i marken, när kraftkarlarna anlände till kvällens övningar.

Atletklubben växte år för år och den stora nyrekryteringen skedde år 1907. Klassindelningen på den tiden var lätt- och tungvikt, men inträdes proven i klubben var lika hårda för båda grupperna. De bestod i att kunna slänga en 5-pundsvikt (42,5 kg) med både höger- och vänster arm samt att stöta 70 kg på två armar. Efter atta ha klarat proven, och inträde vunnits, började hårdträningen, som förutom tyngdlyftningen, även bestod i att uppöva sig i tandatletik, trapets, romerska ringar, lyft av levande vikt, brottning m.m.

Under första världskriget kom av naturliga skäl lyftningen i en vågdal till 1920, närmare bestämt 23:e april, då den Kristinehamnsfödde snickaren och atleten Henry ANdersson tog initiativ till atletikens uppryckande och bildandet av nuvarnande Kristinehamns Atlet- och Brottarklubb.

Under 1940-talet förfogade klubben över ett av Sveriges bästa lyftarelag med världsmästraen Arvid "Starke-Arvid" Andersson i spetsen. Arvid Andersson, som förutom segrar i Svenska Mästerskapen, Europamästerskap och Världsmästerskap, även deltog i de Olympiska Spelen i London 1948.

Idagsläget består klubben av ca 170 medlemmar och har sin träningslokal i källaren på Brogårdshallen. Brottarsektionen är sedan många år nedlagd men består fortfarande i klubbnamnet. Den tävlingsverksamhet som klubben idag bedriver är inom grenarna styrkelyft, Starkeman, bodybuilding samt Athletic Fitness. Den mest aktiva tävlande idag är Pierre Kärfstedt som tävlar i Athletic Ftiness. Pierre är med i toppen av varje tävling han ställer upp i och motiverar andra att tävla inom klubben. Även Alexandra Biörnstad tävlar framgångsrikt för oss i Bodyfitness.

2012 fick vi också igång ett styrkelyft lag i Klassisk Styrkelyft. Det laget består av Latif Jashari, Jörgen Forslund, Markus Nilsson & Marcus Tikkanen.

Tidigare tävlande är bla Anders Bengtsson i StarkeMan och han vann Värmlands Starkaste Man som bäst och Sadegh Banahi tävlade i styrkelyft där han blev svensk mästare i bänkpress. Även Magnus "Bullen" Bäckström har tävlat framgångsrikt i styrkelyft.